Увага!

1. Усі наші роботи пройшли захист і отримали високу позитивну оцінку


.

2. Зателефонувавши за телефонами: 80505603140, 80673126507 (Микола) або написавши лист studentamua (собачка) mail.ru, ви отримаєте абсолютно достовірну і оперативну відповідь на ваші запитання.

3. Ви можете замовити цілу або тільки частину роботи:
- реферат - від 50 грн.
- контрольна - від 60 грн.
- курсова - від 200 грн.
- дипломна - від 500 грн.

4. За мінімальну доплату можуть бути внесені оперативно оновлення або переробки під ваші вимоги. Вартість доплати залежить від об'єму необхідного доопрацювання або переробки.

В рамках всіх доопрацювань і переробок дається ГАРАНТІЯ.





Автореферати Оплата
Замовити
Контакти










Besucherzahler rusian brides
счетчик посещений
web clocks relojes webs
Contatore
Besucherzahler ukrainian girls
website counter
Besucherzahler russian marriage
contatori per blog
contadores de visitas mail order brides
contatori per blog
besucherzahler contador de visitas
Contatore per sito






Форма заказа работ временно не работает. Если вы хотите купить какую-то работу, тогда просто отправьте СМС на номер 0505603140 или 0673126507 с вашим e-mail и ID номером работы (или темой) .

На ваш e-mail вы получите варианты оплаты и, после её осуществления, работа будет отправленна вам в самые короткие строки.

Если возникнут вопросы, набирайте 0505603140 или 0673126507 (с 09:00-21:00)


Юридичні особи як суб'єкти цивільних правовідносин

Дисципліна:

Цивільне право

ID роботи:

4106

Вид роботи:

Курсова

План:

ВСТУП           3
Розділ 1. Поняття юридичної особи та її ознаки   5
Розділ 2. Порядок виникнення, припинення та реорганізації юридичної особи         12
Розділ 3. Види юридичної особи    25
ВИСНОВКИ  39

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ         41

Інтервал:

1,5

Ваше ім'я:
Ваш контактний телефон:
E-mail:

Тема та ID роботи:
Кількість сторінок:

43

Рік написання:

2010

Ціна:

50 грн.

натисніть

Для отримання паролю відкриття документа зробіть оплату будь-яким із нижче перерахованих способів і зателефонуйте нам

Після оплати напішіть на адресу [email protected] і вкажіть ID роботи за яку ви перерахували кошти
Інші варіанти: 1) Переказ грошей із будь-якого відділення банку на розрахунковий рахунок; 2) переказ грошей на картку у будь-якому відділенні Приватбанку; 3) Переказ грошей через термінали «IBOX» - автомати миттєвої сплати у магазинах, супермаркетах і т.д.; 4) Оплата поповненням мобільного телефону або дивіться детально як отримати роботу за 10 хвилин!

Крім того, щодо окремих видів юридичних осіб закон передбачає обов'язкові правила щодо організації їхньої внутрішньої структури та порядку функціонування її органів управління.
Наприклад, ст. 97 ЦК встановлює, що управління товариством здійснюють його органи, якими є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Таким чином, вказана норма містить загальні норми, які визначають обов'язковість організаційної єдності цього виду юридичних осіб, встановлюючи для них 2 рівні органів управління товариством. Перший рівень — це вищий орган управління; другий — виконавчий.
Загальні збори учасників товариства є вищим органом управ­ління товариства незалежно від його виду.
Стаття 98 ЦК визначає компетенцію загальних зборів учасників товариства, вказуючи, що вони мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу, а також визначаючи засади голосування в них учасників товариства.
Рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду. Закон не містить виключень з цього права. Це означає, що учасник товариства має право оскаржити будь-яке рішення, навіть таке, яке не стосується безпосередньо його, але може порушувати його майнові і немайнові права як учасника товариства.
2. Майнова самостійність юридичної особи припускає наявність у юридичної особи майна, що виділене і враховується окремо від майна засновників цієї юридичної особи та від майна інших влас­ників.
Для різних видів юридичних осіб їхня майнова відокремленість має різні прояви. Так, майнова відокремленість державних підпри­ємств проявляється через інститут права повного господарського відання. Згідно із Законом "Про власність" це право включає в себе можливість володіння, користування і розпорядження державним майном на свій розсуд, дозволяє підприємству здійснення щодо закріпленого за ним майна будь-яких дій, що не суперечать закону і цілям діяльності підприємства.
Для державних установ як некомерційних організацій, що фінан­суються з державного бюджету, правовий режим закріпленого за ними майна визначається більш вузьким правом оперативного управління.
Що стосується інших видів юридичних осіб (приватні підпри­ємства, колективні підприємства, кооперативи, господарські това­риства, господарські об'єднання тощо), то їхня майнова відокрем­леність виражається у праві власності.
Разом з тим, майно юридичної особи може не обмежуватись майновими об'єктами а полягати ще й в наявності зобов'язальних майнових прав. Крім того, деякі юридичні особи не мають майна на праві власності, господарського відання або оперативного уп­равління. Все їхнє майно може складатися з грошових внесків на банківських рахунках, а займані ними приміщення знаходитись у володінні на умовах договору оренди .
3. Важливою ознакою юридичної особи є наявність у неї цивіль­ної правоздатності і дієздатності (правосуб'єктності) або здатності брати участь у цивільному обігу від свого імені.
Юридична особа від власного імені самостійно розпоряджається своїм майном, набуває цивільних прав та обов'язків (зокрема, укла­дає договори, вступає у зобов'язання) і здійснює їх. Така діяльність від власного імені у цивільному обігу слугує зовнішнім вираженням самостійності правосуб'єктності юридичної особи.
Забезпеченню індивідуалізації юридичної особи, можливості її участі у цивільному обігу слугує найменування юридичної особи, котре дозволяє одразу визначити основні ознаки організації — чи є вона підприємницькою, комерційною або непідприємницькою, на яких засадах ґрунтується її відповідальність перед контрагентами за договорами тощо.
Відповідно до правил, встановлених у ст. 90 ЦК, юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.
Крім того, найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності, а юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування, яке може бути зареєстроване у порядку, встановленому законом. Фірмове найменування як засіб індивідуалізації його власника є об'єктом виключного права і може бути використане тільки за згодою носія цього права.
Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування.
Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій.
4. Результатом майнової відокремленості юридичної особи та її участі від свого імені у цивільному обігу є визнання за нею здатності відповідати за прийнятими на себе зобов'язаннями.
Зокрема, ст. 96 ЦК закріплює загальний принцип, відповідно до якого юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном. Ця відповідальність застосовується незалежно від того, до яких видів і фондів належить це майно, є воно основними чи оборотними засобами. Не залежить це і від того, рухоме воно чи нерухоме, виражене у цінних паперах чи у грошових коштах тощо.
Положення щодо самостійної відповідальності юридичної особи а також окремі її обмеження містяться також у главі 8 ЦК, присвя­ченій визначенню правового становища окремих видів підприємницьких товариств.
Слід зазначити, що застосування принципу самостійної (відокремленої) майнової відповідальності юридичної особи має у деяких випадках особливості. Зокрема, він не поширюються на правовідносини, які виникли між засновниками та іншими особами до державної реєстрації товариства.
Відповідальність за зобов'язаннями, які виникли до державної реєстрації, але у процесі створення товариства, несуть його засновники.
Якщо після державної реєстрації юридичної особи дії засновників, які мали місце до реєстрації, були схвалені у відповідному порядку юридичною особою, то вона буде нести самостійну відповідальність за зобов'язаннями, які виникли з цих дій. Схвалення має бути оформлене рішенням відповідного органу юридичної особи, який має такі повноваження. Якщо рішення про схвалення дій засновників прийняте або затверджене органом, який не має відповідних повноважень, його не можна вважати таким, що має юридичну силу.
Відповідальність юридичної особи публічного права (наприклад, установи), що фінансується державою, обмежується коштами, які знаходяться у її оперативному управлінні. За умови недостатності таких коштів до субсидіарної відповідальності притягується власник установи (ч. З ст. 39 Закону "Про власність").
5. Завершує характеристику юридичної особи така ознака, як її здатність бути позивачем або відповідачем у суді. Цю ознаку не завжди вказують окремо, іноді розглядаючи її як більш загальну властивість — можливість бути самостійним учасником цивільного обігу1. Однак правильним здається тлумачити її як самостійну ознаку, окремий прояв правосуб'єктності юридичної особи, оскільки в цьому випадку йдеться не тільки про реалізацію, але і про порядок захисту її цивільних прав. Власне, така позиція відображена і у ст. 80 ЦК.
Всі розглянуті ознаки тісно пов'язані між собою. Наявність відокремленого майна — матеріальна основа господарської самостійності і самостійної відповідальності юридичної особи; остання без матеріальної бази неможлива. У той же час самостійна відпові­дальність — необхідна передумова реалізації юридичною особою наданої їй можливості від свого імені набувати майнових прав і обов'язків. Адже без такої відповідальності ці права і обов'язки не мали б практичного значення: саме у самостійній відповідальності відображається практичне значення прийняття і виконання обов'язків від свого імені. Без самостійної майнової відповідальності майнова відокремленість мала б однобічний характер і не була б достатньо повною. Так само організаційна єдність не може розглядатися поза контекстом змісту установчих документів та їхнього значення для реєстрації, а відтак — конституювання юридичної особи.

У цивілістичній літературі час від часу постає питання щодо того, яка з цих ознак є головною у правовій характеристиці юридичної особи. Деякі науковці такою ознакою називають можливість участі юридичної особи у цивільних правовідносинах від свого

Панченко М.І. Цивільне право України. - К.: Знання, 2006. – С. 84-85.

Договір перевезення пасажирів і багажу
ДОГОВІР ПОЗИЧКИ
ДОГОВІР РЕНТИ
ОБ'ЄКТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ
Підрядні договори
ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ
Суб'єкти права на комерційну таємницю
ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА
ВИНА ОРГАНІЗАЦІЇ ЗА ЦИВІЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ
ДЖЕРЕЛО ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ. ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ
Договір підряду
Особливості відповідальності за шкоду завданої неповнолітніми
Поняття та загальна характеристика деліктних зобов'язань та їх співвідношення з договірними зобов'язаннями. Конкуренція позовів
Порядок укладення кредитних договорів
Цивільно-правові відносини
Юридичні особи як суб'єкти цивільних правовідносин
Відповідальність за порушення договірних зобов'язань
ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ
ДОГОВІР БУДІВЕЛЬНОГО ПІДРЯДУ - СТОРОНИ, ФОРМА, ЗМІСТ
ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ
ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ
ДОГОВІР КОМІСІЇ
Договір куплі-продажу за цивільним законодавством України
Договір лізингу
ДОГОВІР ПОЗИКИ
ДОГОВІР СТРАХУВАННЯ
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО СПАДКУВАННЯ
ЗАСТАВА МАЙНОВИХ ПРАВ
ЗАСТАВА МАЙНОВИХ ПРАВ
ЗАХИСТ АВТОРСЬКИХ ТА СУМІЖНИХ ПРАВ
ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА НА СПАДЩИНУ ТА ВИКОНАННЯ ЗАПОВІТУ
ЗМІСТ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВОВІДНОШЕННЯ
КРЕДИТНИЙ ДОГОВІР
МІСЦЕ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ПРАВОВИХ ГАЛУЗЕЙ
НАБУТТЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
Нематеріальні блага як об'єкти цивільного права
Особисті немайнові права та обов'язки подружжя
ПІДСТАВИ НАБУТТЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
ПІДСТАВИ ОБМЕЖЕННЯ ДІЄЗДАТНОСТІ
ПІДСТАВИ ПРИПИНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ
ПОНЯТТЯ ПРАВОСУБ'ЄКТНОСТІ УЧАСНИКІВ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН
ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ПРАВОЧИНІВ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВОВІДНОШЕННІ
ПОРЯДОК ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ГРОМАДЯН У ЯКОСТІ ПРАВАТНОГО ПІДПРИЄМЦЯ
ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ
ПРАВО ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ
ПРАВО СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ПОРУШЕННЯ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
ПРАВОЗДАТНІСТЬ ГРОМАДЯН
ПРЕДМЕТ І МЕТОД ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА
ПРЕДМЕТ І МЕТОД ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
ПРИПИНЕННЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ
СКЛАД СПАДКОВИХ ПРАВОВІДНОСИН
СПЕЦІАЛЬНИ ВИДИ ДОГОВОРУ ЗБЕРІГАННЯ
СПЕЦІАЛЬНІ ВИДИ ДОГОВОРУ ЗБЕРІГАННЯ
Фізична особа як суб'єкт цивільного права
ЦИВІЛЬНА ФОРМА ЗАХИСТУ МАЙНОВИХ ПРАВ ТА ОХОРОНЮВАНИХ ЗАКОНОМ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯН І ОРГАНІЗАЦІЙ
ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА
Цінні папери як об'єкти цивільних правовідносин






























*Адміністрація сайту не несе ніякої відповідальності за зміст і достовірність матеріалів, а також наслідки, які можуть виникнути унаслідок їх використання. Дані, що стосуються конкретних підприємств, імена є вигаданими, будь-який збіг - випадковий.
stydentam.org.ua © 2009-2015
KMindex Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
page views