|
||||||||||||||||||||||||||||||||
ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ БУХГАЛТЕРІВ
Ринкові відносини об'єктивно вимагають зміни функціональної спрямованості бухгалтерського обліку, перетворення його з переважно фіксуючого інструменту в інструмент аналізу і вдосконалення облікової політики організації, наближення до міжнародних норм і стандартів. Звідси виникає потреба в вирішенні як методологічних проблем самого обліку, так і в підвищенні якості роботи бухгалтерів підприємства. У зв'язку з цим, перш за все, необхідна організаційна робота, пов'язана з підвищенням рівня їх професійних знань і навиків. Адже від точності бухгалтерських даних залежить вся фінансово-господарська діяльність підприємства. Бухгалтерська інформація повинна відповідати інтересам наступних користувачів: 1) адміністрації, яку цікавить розширення господарських оборотів і економічна потужність організації; 2) кредиторів, яких турбує платоспроможність організації; 3) власників, як правило, вкладникам і акціонерам, яких хвилює прибуток організації. Незалежно від того, чи працює бухгалтер в промисловості, сфері торгівлі або освіті, державному секторі і тощо, він повинен володіти певними професійними навиками, бути прихильним загальному кодексу цінностей і принципів поведінки, усвідомлювати свій борг не тільки перед конкретною організацією, але і перед суспільством в цілому . Інвестори, кредитори, працедавці покладаються на знання бухгалтерів в питаннях фінансового обліку і складання фінансової звітності, а так само ефективного управління і компетентних рекомендацій по різних питаннях бізнесу і оподаткування. Тому бухгалтер повинен бути зацікавлений в тому, щоб послуги, що надаються ним, відрізнялися найвищим рівнем якості. Необхідно відзначити, що підвищення кваліфікації бухгалтерів, особливо під час переходу національної системи бухгалтерського обліку на міжнародні стандарти, залежить від відповідних змін в галузі освіти, підготовки і перепідготовки кадрів. Для реалізації даного напряму представники бухгалтерської професії повинні переосмислити свою роль і місце в структурі господарюючого суб'єкта, а управлінський персонал - усвідомити значення бухгалтера в розвитку підприємства. Тому при підготовці студентів за фахом «бухгалтер» викладачі повинні розвивати в них наступні якості: 1. Конфіденційність. Бухгалтер зобов'язаний дотримуватись конфіденційності відносно інформації про клієнта або працедавця, отриманою при виконанні своїх обов'язків. Бухгалтер може розкрити інформацію в тому разі якщо клієнт (працедавець) дає дозвіл на її розкриття або коли розкриття інформації вказане законом. 2. Володіння податковою практикою. При складанні податкової звітності, бухгалтер повинен забезпечити клієнта (працедавця) необхідною інформацією про чинне податкове законодавство і обмеження, що накладаються ним. Податкові рекомендації і висновки, здатні привести до серйозних фінансових наслідків, бухгалтерові слід представляти письмово. 3. Об'єктивність. Згідно існуючої міжнародної практики бухгалтери складають фінансову звітність і надають послуги з управлінського консультування, здійснюють внутрішній аудит і виконують функції по фінансовому управлінню господарюючим суб'єктом, беруть участь в процесі навчання і підвищення кваліфікації. Незалежно від виконуваних функцій бухгалтер повинен бути об'єктивний. 4. Незалежність. При складанні звіту бухгалтер не повинен виявляти зацікавленість, яка може бути визнана несумісною з принцами порядності і об'єктивності. 5. Компетентність. Бухгалтер повинен мати певний рівень загальної освіти, за якою слідує спеціальна освіта, підвищення кваліфікації і складання іспитів по відповідних дисциплінах, а так само стаж роботи за фахом . Для підтримки рівня професійної компетенції необхідно стежити за змінами у сфері бухгалтерського обліку, у відповідних національних і міжнародних положеннях, нормативно - правових актів. Функціональні обов'язки ведення управлінського обліку покладаються на бухгалтерів-аналітиків. Бухгалтер-аналітик – це працівник бухгалтерії, який готує інформацію для прийняття управлінських рішень. Таким чином, бухгалтер-аналітик допомагає менеджерам у виконанні ними функцій планування, контролю, організації та мотивації. В процесі планування бухгалтер-аналітик приймає участь в розробці перспективних планів шляхом надання інформації, яка використовується для прийняття управлінських рішень з питань про те, які товари продавати, на яких ринках і за якими цінами, а також для оцінки пропозицій по капіталовкладеннях. Для складання кошторису бухгалтер-аналітик надає короткострокові плани. Він відповідає за формування даних про результати минулого періоду, які можуть знадобитися при прогнозуванні показників, встановлює процедуру (методику) складання кошторису і графіку роботи, координує розробку короткострокових планів всіма підрозділами підприємства і стежить за тим, щоб ці плани були тісно взаємопов'язані. Потім бухгалтер-аналітик зводить ці у плани загальний фінансовий кошторис), який подає для затвердження вищому керівництву. Для здійснення процесу контролю і регулювання використовуються дані управлінського обліку, які зводяться у звіти про досягнуті результати, в яких наводиться порівняльний аналіз фактичних результатів і запланованих показників для кожного центру відповідальності, який очолюється менеджером, що володіє делегованими повноваженнями і відповідає за результати роботи цього сегменту. Бухгалтер-аналітик відіграє велику роль в процесі контролю і регулювання, інформує менеджера про випадки відхилень окремих результатів виробництва від планових показників. Іншими словами, бухгалтер-аналітик допомагає здійснювати процес контролю і регулювання шляхом проведення оперативного аналізу виробничих результатів і визначення слабких місць виробництва. Цей спосіб управління по відхиленнях звільняє менеджерів (керівників) від необхідності приділяти час і увагу тим операціям виробничого процесу, які здійснюються відповідно до планів. Крім того, цей спосіб дає можливість інформувати керівництво про те, на яких ділянках виробництва не можна досягнути планових показників . Головний бухгалтер - це фінансовий керівник, який звичайно координує діяльність як у сфері фінансового, так і управлінського обліку. До сфери управлінського обліку відноситься планування і контроль, звітність та її аналіз, оцінка і консалтинг. Посадовий рівень і обов'язки головного бухгалтера на різних підприємствах різні. В малих підприємствах його функції мало відрізняються від функцій рахівника, який поєднує факти переважно для складання балансу і звіту про фінансові результати. На великих підприємствах головний бухгалтер є ключовим адміністратором, який допомагає управлінню декількох сотень підрозділів. У більшості фірм статус головного бухгалтера - дещо середнє між двома описаними ситуаціями. Отже, головний бухгалтер відіграє подвійну роль в організації. По-перше, він подає вищому апарату управління повні фінансові звіти по підрозділах, по-друге - надає допомогу менеджерам в плануванні і контрольних операціях.
Вимоги яким повинен відповідати господарський облік
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
*Адміністрація сайту не несе ніякої відповідальності за зміст і достовірність матеріалів, а також наслідки, які можуть виникнути унаслідок їх використання. Дані, що стосуються конкретних підприємств, імена є вигаданими, будь-який збіг - випадковий.
|
stydentam.org.ua © 2009-2015
|